Allehelgensaften

Heihei! Takk for overveldene fin respons på forrige innlegg. Er glad det er mange skarpe hoder der ute som bryr som setter pris på litt blogginnlegg utenom det vanlige. Veldig gøy for meg å lese gjennom kommentarene, virkelig! Siste kommentar lurte også på hvorfor jeg hadde blogget så sjeldent i det siste, og svaret er kanskje skuffende og kjedelig, men det er nok skole. Neste uke har jeg prøve på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag så er det heldigvis planleggingsdag på fredag! Men denne helgen, som de siste dagene, blir dermed satt av til skolearbeid. Da blir det lite tid til overs for blogg, trening og venner. Men i dag tenker jeg å komensere alt. Først en tur på fitness, så litt mer øving, også skal jeg unne meg en halloweenfest i kveld. Men da må jeg også ut å finne kostyme. Så det blir en hektisk dag når jeg først kommer meg opp av sengen. Derfor skal jeg ligge her og blogge litt til.

Har satt sammen litt bilder fra hva jeg har gjort på i den siste uken utenom skolearbeid.


Birgitte spiser en Vegan Boost fra Deli de Luca <-  -> Jeg utnytter soldagen og soler meg i 95min på 5 forskjellige solsentre og blir tomat i trynet i tre dager


Solbrentheteten har gått over til en brunfarge som allerede er på vei bort <- -> Kaffedate med Caroline og jeg er fascinert over de fine boblene i kaffeen


Veganske pizzaboller, Pringles, kaki og netflix and chill med Birgitte


Nemo på Akvariet med markedsføring og ledelse-klassen.

Ellers er jo det faktisk Allehelgensaften, som det så fint heter på norsk. Skal dere kle dere ut? Isåfall som hva? Jeg trenger inspirasjon. Har jo enda ikke bestemt meg!

Minoriteten vil en dag bli majoriteten

I dag er jeg oppgitt, og vet dere hva som som har plagd meg i det siste? Fokuset på regnskogfondet. Bøssebærere, reklame på facebook, plakater da jeg var på Akvariet, tv-aksjonen på NRK osv. Virkelig et av mine største ønsker i verden er at vi slutter å kutte ned regnskogen – planetens lunger, medisinske lager og vakreste sted. Jeg husker når det var populært å “frede” områder i regnskogen. Men tror du arbeiderne stopper opp forran et området og sier “Ops her er det visst fredet, la oss ta resten av dagen fri, gutta” Nei, de kutter ned et annet sted. De kutter ned mer og mer hvert eneste år… Ikke tro på alt dere hører, vær så snill. Alle bedrifter prioriterer èn ting, og det er penger. Penger er viktigere enn den saken de liksom står for. Husk det. Vær skeptisk. 

Hvis jorden var en kropp, så hadde vi mennesker vært kreftcellene som drepte den. Vi spiser den opp sakte men sikkert i jakt på materalistisk lykke, og hvis ikke noen gjør noe etisk riktig snart, kommer verdenshistorien til å få en forferdelig trist slutt. Og alle dere andre miljøorganisasjoner som ikke engang gidd å ta opp den største årsaken til global oppvarming og miljøgassutslipp, nemlig husdyrhold og kvegdrift, fy faen. Jeg er lei av å høre om at vi må kjøre mindre bil, ta kortere dusjer slutte å utvinne olje. Neh, kjør på sier nå jeg. Først må vi kvitte oss med den største ødeleggeren, SÅ kan vi vurdere å snakke om småtingene som gjør så minimal forskjell at det nesten ikke er nevneverdig engang. Men det er glemmesak for miljøorganisasjoner å ta opp verstingen. Tror du Green Peace går ut og sier: Den beste måten å være miljøvennlig på er å kjøpe mindre kjøtt og meieriproduPANG – der mistet de alle tilhengerne sine, dermed alle inntekskildene og gikk konkurs. Ingen ville støttet en organisasjon som var i mot kjøtt, noe så kjært og nært folks vaner og tradisjoner. Til og med legeindustrien tenker slik. “Jo flere syke mennesker, jo mer ubrukelige avhengighetsskapende medisiner kan vi selge, og jo rikere blir vi.” Ikke snakk om at de forteller pasienten at de kan kureres av å spise den og den maten, eller trene på den og den måten. Sannheten er gjemt fra oss og vi blir matet med informasjon som er til fordel for menneskene med makten. Gjør bevisste valg.

Jeg har et hat-elsk forhold til menneskeheten. Teknologisk er vi fenomenale. Ingenting som vi vet om kan sammenlignes med vår intelligens. Men måten vi bruker intelligensen vår på er rett og slett idiotisk. Vi er akkurat smart nok til å ødelegge planeten, men ikke smart nok til å redde den. Denne ekle mellomtingen funker ikke, og det gjør meg fullstendig gal og ødelegger nattesøvnen min. Derfor måtte jeg bare få dette ut, og forhåpentligvis få noen heads up. Noen som tør å stå opp for meningene sine, gå i mot majoriteten. Du vil møte frustrerende motsand, oppleve drittslenging, frekkhet og idioti, og til og med begynne å tvile på deg selv. Men har du en sterk mening om noe, vil du endre noe, kjemp for det. Det er du som vil bli husket. Det er du som vil bli av ekstrem viktighet for etterkommerne våre. Det er deg de ser tilbake på, ser opp til og følger. Minoriteten har som oftest rett. Historien beviser det. Myndighetene og folk med autoritet har tatt feil gang på gang. Gandhi, Martin Luther King jr, Sokrates, Abraham Lincoln. Folk var så i mot dem og følte seg så truet av meningene deres at de blir drept, men de er rollemodeller i dag. De ga ikke opp, og de skapte forandring. Ikke bli en del av den tankeløse flokken på jakt etter materalistisk lykke. I det lange løp vil det føre til en planet med miserable mennesker som evig strever etter å være best, men aldri får det til. Bare sjalusi, krig, tortur, død… sorg.

Jeg er en realist, men også en optimist. Og jeg tror at vi kan vikle oss ut av mye av kaoset vi er inni. Vi har tettet hullet i ozonlaget for eksempel! Utenkelig for bare et par år siden. USA avskaffet slaveri, vi har fått stemmerett for kvinner, homofile kan gifte seg, tyrefekting avskaffes i spanske byer, det blir færre og færre fattige for hvert år. Mye går fremover, og det er takket være folk som bryr seg. Er det èn ting som gir meg lyst til å rive meg i håret så er det konfliktskye mennesker. Sett spørsmål ved ting. Ikke aksepter ting slik det er. Alt du hører er en mening, ikke et faktum. Det er alltid noe som kan forbedres. Er det ikke det som er meningen med livet da? Å være til nytte og være lykkelig? Det er i hvertfall min mening. Du vet ikke alt og det kommer du aldri til å gjøre, så ha et åpent sinn. Absolutt alle du møter har noen å lære deg. Jo mer visom du har, jo mer innser du at det finnes så mye bredde innenfor alle aspekter at det ikke finnes noe som er riktig og feil. Som Albert Einstein beviste i 1905, alt er relativt. Så bare følg hjertet, etikken og logikken.

 

Jeg kunne skrevet side opp og side ned om dette. Innlegget var egentlig dobbelt så langt, men fant ut av det er sikkert ingen som orker å lese det. Hahah, men jeg håper dette var ok for noen å lese. Og jeg vil gjerne høre deres tanker rundt menneskeheten også.

Jeg har forresten opprettet en ny kategori på bloggen som heter “samfunn” som dere finner i sidemenyen på bloggen. Der finner dere naturligvis samfunnsrelaterte innlegg. Om dere vil ha flere slike, må dere gjerne gi en lyd, og komme med ønsker til temaer.

Min veganske taco

I dag skal jeg dele en oppskrift på en av de beste middagene jeg har spist denne måneden som veganer! Det er mulig jeg likte den ekstra godt fordi jeg lagde den selv, og faktisk ble utrolig stolt siden jeg vanligvis er elendig på kjøkkenet. Skal innrømme at jeg klumset litt underveis, men resultatet ble i hvertfall veldig digg. Dagens oppskrift er en form for taco, bare 100% vegansk så du kan spise deg stappmett med uten å ha dårlig samvittighet for dyr, miljø eller kroppen din! Blir det bedre? Don’t think so. La oss begynne. 

Ingredienser:

Nok til 2 porsjoner.

2 tacolefser
1 pose tacokrydder
1dl grønne linser
2 gulrøtter
1/2 brokkoli
1/2 boks mais

Og eventuelt salsa og avokado (guacamole) som tilbehør.

Fremgansmåte:

Legg linsene i en kaserolle med vann og la dem koke i 20min. (Du kan også kjøpe ferdigkokte linser på boks) Kutt opp brokkoli og gulrøtter i små biter og stek dem på middels-høy varme i 5min. Tøm oppi 1,5dl vann i stekepannen og tilsett tacokrydderet. Sil ut vannet fra linsene og ta dem oppi stekepannen. Ta deretter oppi mais. Rør om i ca. 5min.

Varm tacolefsene enten i mikroen eller i ovnen. Så kan du lage guacamole av en avokado ved å skvise den med en gaffel i en liten skål. Jeg tilsatte litt salt og pepper. 

Sååå godt og mettende. Og ikke minst sunt! Her har du både proteiner, vitaminer, fiber og bra fett. Absolutt noe å servere en fredagskveld.

Må forresten si som en liten oppdatering på den veganske måneden min at det har vært helt fantastisk så langt. Det har faktisk ikke vært så utfordrene som man kanskje skulle trodd. Jeg har spist både hotdogs, nuggets, youghurt, kjeks, chips og sjokolade og masse annen snacks uten ingredienser fra dyr. Jeg har funnet så mange nye matfavoritter. De fleste måltidene mine har likevel hovedsakelig bestått av en haug med grønnsaker og frukt, noe som har føltes utrolig bra. Mat med få kalorier og mye næringsstoffer per kalori gjør at jeg spiser masse, og føler meg mett og full av energi etter hvert måltid!

I tillegg har flere av bestevennene mine bestemt seg for å prøve det, og fått øynene opp for hva som er konsekvensene av et kosthold med kjøtt, egg og meieriprodukter, noe jeg ikke hadde forventet! Men det gjør meg såå glad. I går kveld satt vi og pratet om det mens vi koste oss med vegansk mat. Og det er så deilig å ha noen å snakke med det om. Noen som forstår og er like engasjert som meg selv. En kjempe bra video forresten, som jeg glemte å linke i innlegget mitt om hvorfor jeg ville prøve veganisme er 101 reasons to go vegan, som dere kan se her. Veldig interessant og øyeåpnende!

Ha en super torsdag videre, fine lesere. I morgen er det helg!

Watermelon drink

Har dere noen gang prøvd å bare kjøre innmaten til en vannmelon i en blender? Det blir den deiligste drikken, og den tar seg fantastisk ut oppi melonskallet enten på vors, fest eller bare jentekveld. Ikke bare er det dødsgodt, sunt og forfriskende, men se så søtt det blir da! Tidenes jentedrikk som virkelig setter stemningen, hahaha. Caroline, Camilla og jeg mekket det sammen på fredag, og det ble en suksess. Og for de som lurer så er kjolen min er fra Nelly, Camilla sin er fra junkyard, (sponset) og Caroline sin er fra Gina Tricot. Ha en super onsdag videre!

Light breakfast (vegan)

Hei og god mandag! Frokost er, som jeg sikkert har nevnt før, mitt favorittmåltid! Det er om morgenen jeg pleier å være mest sulten og dermed inntar det største måltidet i løpet av dagen. Men innimellom, når jeg av en eller annen grunn ikke er så veldig sulten når jeg våkner, er det deilig med en lett frokost som kvikker meg litt opp. Da er frukt, bær og yougurt perfekt. Jeg spiser jo som dere vet bare vegansk mat hele oktober, og har dermed et begrenset utvalg yougurter. Jeg pleide å spise Tine naturell youghurt, og har funnet at Alpro naturell youghurt substituerer den perfectly og gjør jobben uten noensom helst ingredienser fra dyr. Ingenting er bedre enn det, så denne har nok fått en fast plass i kjøleskapet!

Litt granola og sirup gjør jobben om du skulle ønske litt mer søtsmak og kalorier i frokosten din, yumyum 

Så det godt ut? 

Håper starten på uken deres har vært strålende og at dere får en super dag videre!

Spørsmål og svar #80

Hvilken foundation bruker du?
Jeg bruker Mac Longwear Foundation. Lurer på om jeg har den i NC30.

Bildene du har på rommet ditt fra Deseneo, kommer de med ramme eller må man kjøpe det utenom?
Plakatene kommer uten rammer. Rammene mine er fra IKEA.

Hvilken størrelse har du i SVEA-jakken og hvor høy er du?
Jeg har den i XS og jeg er 1.70m. Akkurat nå er det 300kr avslag på jakken om dere bruker rabattkode SVEA300! Link til jakken finner dere her! (sponset)

Har du tenkt til å fortsette veganerkostholdet etter oktober?
Planeten, naturen og dyreriket er det vakreste jeg vet om, og kjøtt- og meierindustrien er den desidert største årsaken til at det ødelegges. Det knuser hjertet mitt og jeg må gjøre noe. Så jeg kommer definitivt til å spise mye mer plantebasert enn før og alltid velge veganske alternativer om mulig. Veganere og vegetarianer er heldigvis raskt voksende på verdensbasis for tiden, og det hadde virkelig vært noe å være stolt av – å fortelle barnebarna sine at man var en av få i sin ungdomstid. I fremtiden er det nok mye mer utberedt og vanlig, men i dag er det lett for at veganere blir møtt med spydighet og skepsis pga folk mangler kunnskap. Og det føles så dårlig at de ikke alltid får den respekten og takknemligheten de fortjener, men det føles jo enda dårligere å ikke være veganer når man vet det man vet om matindustrien. Og det er jo såå gøy og møte folk som har et åpent sinn og positive tanker rundt det, og ikke minst all den spennende maten! Så en stor del av meg har veldig lyst.

Holder “iPhonefiksing på hjul” til i hele Norge?
Foreløpig holder de bare til i Bergen tror jeg.

Er du kristen?
Jeg er døpt og konfirmert i den norske kirke, men jeg kan ikke kalle meg kristen av den grunn. Personlig er jeg ateist. 

Hvilken størrelse har du i treningstøyet fra SVEA-XXXY?
Tighsten er i XS og toppen er i S.

Kan du anbefale noen gode dokumentarer?
Når det kommer til kosthold og mat, er Fed Up, Fat Sick and Nearly Dead, og Forks over Knifes veldig bra. Cowspiracy er en av de beste miljødokumentarene jeg har sett etterfulgt Hans Rosling om befolkningseksplosjonen. Er du glad i politikk og samfunnsfag, anbefaler jeg Zeitgeist the Movie og Inequality for all. Ellers har jeg sett så og si alle dokumentarer om universet, astronomi og 2. verdenskrig på youtube. Neida men veldig mange.

Hvor ofte tar du sol? Like ofte som før?
Jeg har gitt opp på brunfargen min, og har verken tatt sol eller selvbruning på lang tid.

Hvordan kan du være usikker på hvilket parti du holder med når du for en liten stund siden meldte deg inn i AUF?
Jeg meldte meg inn i AUF for over et år siden, og meldte meg ut for over et halvt år siden. 

Når vippeextensionene faller av etterhvert, faller noen av dine naturlige vipper også av?
Dine naturlige vipper faller av av seg selv uansett om de har vippeextensions på seg eller ikke. Om vippestylisten bruker for dårlig lim, og ikke er flink nok, kan noen av vippene knekke og du vil få kortere vipper når alle vippeextensionsene har falt av. Men de vokser så fort ut igjen (ca. 3 uker) at det ikke har pleid å plage meg så mye.

Hva heter appene/filtrene du bruker på instagram? Elsker feeden din.
Thank you! Jeg bruker VSCO, og legger som oftest på filteret F2. 

Jeg lurer på om du har noen planer om hva du vil bli/studere? Er ikke du redd for at du har mistet mange muligheter ettersom du ikke har noen realfag, pluss at du har p-matte?
Jeg vil bli fysiker, helsesekspert, youtuber, historiker, astronaut, miljøaktivist, forsker, politiker, blogger. Så nei, jeg aner ikke hva jeg vil bli. Jeg vil bli alt. Men herregud, jeg bor i Norge så det vil si at jeg har ikke mistet en eneste mulighet. Om jeg må ta opp igjen fag, så går det helt fint. Læringsprosessen er både viktig og gøy for meg. Målet er ikke å få en jobb så fort som mulig, men å nyte kunnskapen jeg får og finne meg selv. Så får vi se hvor jeg ender opp som voksen. Spennende og litt nervepirrende å ikke vite syns jeg.

Hva slags kamera og linse bruker du?
Jeg bruker Canon EOS 600D og linsen er EF 50mm 1.4.

Antrekk 16.10.15


Jakke fra Pull & Bear. Skjorte fra Zara. Klokke fra Daniel Wellington. Skjerf fra Acne. Jeans fra Junkyard her (sponset) Nike sko fra Nelly.

God morgen, solstråler! Her har dere gårsdagens antrekk. I hvertfall delvis. Fredager betyr lang skoledag så da ble det koseklær, men etter skolen skinte solen så vakkert, og jeg skulle ut å drikke kaffe med Caroline. Så da løp jeg rett hjem og skiftet. Det er så sinnsykt fint vær for tiden! Virkelig en nydelig høst som tillater at høstklærne ikke består av regnjakker og støvler. Super deilig! Og jeg har forresten endelig, etter flere års leting funnet den perfekte svarte buksen. Jeg, som alle andre jenter må ha minst 10 par svarte bukser og ingen som er 100% perfekt. Men Cheap Monday sin high rise er akkurat perfekt i lengden, så jeg slipper å brette den opp. I tillegg er den stram i livet og kullsvart. Just the way I like it.


Fine Caroline må få vise dagens antrekk hun òg.

I dag, dere, blir en spennende lørdag! Klokken 2 skal jeg være på Bjuti hårstudio, som er min faste og kjære frisørsalong dere har lest om før. De blir nemlig 3 år i dag, og skal feire med et hårshow på Calibar i Vaskerelven i Bergen i kveld hvor jeg skal være hårmodell! Dørene åpnes 20.30 og det er 20års aldersgrense for de som vil komme. Arrangementet på facebook ser dere her. Det blir en lang dag, men jeg gleder meg veldig til å sette i gang. Temaet for hårshowet skal være inspirert av Fifty Shades of Grey. Jeg tar med meg kameraet og knipser et par bilder til dere. Håper lørdagen deres blir fin, så blogges vi snart!

Mørkekjøring med Max trafikkskole

/ Samarbeid med Max trafikkskole

I går var jeg på mørkekjøring! Opplegget til Max trafikkskole var virkelig imponerende, og de hadde kjempe gode og greie kjørelærere som underviste og tok oss med på kjøring i mørket og lærte oss farene ved det. Veldig interessant og oppsiktsvekkende, og som sagt utrolig snille lærere som var lette å snakke med. Jeg trodde det kom til å bli kjedelig, men med Max trafikkskole var det overaskende koselig. Og nå er jeg jo klar til å begynne å øvekjøre når som helst på døgnet! I tillegg var jeg heldig med folkene som var på kurset og satt i samme bil som. Jeg møtte Camilla der som er en av mine beste venner, og vi fikk sitte i samme bil noe som gjorde opplevelsen mye kjekkere. Så jeg anbefaler å ta med dere en venn på mørkekjøring!

I tillegg var jeg utrolig heldig med en annen jeg møtte der også. Camilla og jeg snakket litt om Prosjekt Syria da vi satt i bilen, og da viste det seg at han ene vi satt i samme bil som hadde samlet inn 10.000kr til Syriaflyktningene via Brann sin supporterklubb. Men de hadde enda ikke fått sendt dem til flyktningene. Så da fortalte jeg han om prosjektet til skolen min, og han ville med glede donere de 10.000kr via donasjonssiden vår. Målet er jo 150.000kr innen 20. november, så det var virkelig til hjelp, og gjorde meg såå glad og rørt. Det at to mennesker i lille Norge som ikke kjenner hverandre, samarbeider og går sammen om å hjelpe flyktningene føltes kjempefint, og det må sies at jeg sov ekstra godt den natten, spesielt etter en lang kveld med trafikkregler og kjøring.

Hvis dere har tenkt å begynne å ta lappen og holder til i Bergensområdet, vil jeg varmt anbefale Max trafikkskole! Jeg har bare positive erfaringer med dem, og kommer definitivt til å fullføre lappen der. Dere finner facebooksiden til Max trafikkskole her. God helg, alle sammen!

Prosjekt SYRIA


Tertnes Videregående Skole, som jeg er elev hos, har nylig startet et innsamlingsprosjekt kalt Prosjekt SYRIA. I all hovedsak går det ut på at samtlige elever ved skolen skal være ute i arbeid Torsdag 19. November, på samme måte som Operasjon Dagsverk, som dere kanskje er kjente med. Det elevene måtte tjene, skal altså komme syriske flyktninger til gode. I tillegg vil det arrangeres en bøssebæringsøkt i samme tidsrom som arbeidsdagen.

Dette er et umåtelig, bunnløst viktig initiativ. Situasjonen vi ser i Europa i dag er det desidert den værste vi har vært vitne til siden den andre verdenskrig. Millioner av mennesker på flukt fra en hverdag bestående av kjemisk våpenbruk, tortur og bombing av sivile, barn og unge. De blir frarøvet livene sine, og blir i stedet nødt til å gå gjennom et levende helvete, som meg og deg ikke en gang kan forestille oss.

Én ting er å diskutere hvorvidt vi skal ta inn flyktninger eller ikke, eller hvor mange som eventuelt skal slippes over grensene. Det er imidlertid ikke denne problemstillingen som er mest akutt. Det som må adresseres først av alt, er flyktningene som ikke en gang har mulighet til å komme seg ut av flyktningeleirer der tilstandene er av miserabel natur. De som foretar den gudsjammerlig farlige reisen i en liten jolle over Middelhavet. De som dør av en lungebetennelse grunnet mangel på medisiner i leirer, de som ikke har rent vann, mat, de som ikke har utdanningstilbud mens livene deres blir satt på et fryktelig, gruoppvekkende vent i en flyktningeleir langt fra hjemlige trakter. De som daglig blir utsatt for forferdeligheter og har sett ting av en så ytterliggående natur at vi ikke kan se for oss en gang.

FN og flyktningehjelpen har gjentatte ganger bedt om penger! Vi trenger penger, så vi kan bedre forhold og hjelpe de som virkelig trenger det mest, som det imidlertid er uhorvelig mange av. I stedet diskuterer politikerne om de skal ta inn 8 000 eller 10 000 flyktninger, uten å øke nødhjelpen til FN nevneverdig. Foreløpig tør jeg påstå at det er forholdsvis irrelevant hvor mange vi tar inn eller ikke. Når politikerne mangler handlekraft, stepper befolkningen opp. Dette gjenspeiles i vår skoles flotte initiativ og engasjement. 

Vi har en Facebook side som over kun to dager har nådd godt over 400 likes. Der finner man informasjon om prosjektet vårt, hva vi skal gjøre, når vi skal gjøre det, en veldig god video som kort, enkelt og illustrativt forklarer situasjonen i Syria og hva som egentlig har forårsaket den eksistens og levende tilstedeværelse.

Jeg anbefaler og oppfordrer alle mine lesere til å like og dele denne siden, og be venner, familie og kjente om å gjøre det samme. Er vi nok mennesker som skaper nok oppmerksomhet, nok blest rundt temaet, gjør at flest mulig setter seg inn i det og begriper alvorlighetsgraden av situasjonen, og bidrar deretter, kan vi sammen skape en forskjell!

På den Facebook-siden finnes også en link til en donasjonsside vi har opprettet på flyktninghjelpens sider. Der kan man donere et hvilket som helst beløp, og alle beløp teller. Der har vi fått inn nærmere 5000 kroner. Donasjonene gjør man med vanlig bank eller kredittkort. Legger man ved mailadresse, får man kvittering og takk fra flyktningehjelpen der. Jeg vil også be dere alle om å snakke med foreldre, venner, øvrig familie om å gi et bidrag. Mange bekker små…?

Link til facebooksiden finner dere her, og link til donasjonssiden (som også ligger på facebooksiden) finner dere her.

Advarer mot sterke bilder.