MIN MENING OM NRK-DEBATTEN PÅ KVINNEDAGEN

 •   

Videoen ble vel så lang at den mer lignet en podcast, men her er i hvert fall litt av mine tanker rundt NRK-debatten som var på kvinnedagen. Jeg fikk et par spørsmål om jeg kunne fortelle mine meninger rundt det hele med kroppspress, reguleringer osv. Så her er det jeg tenker pluss litt avsporinger som vanlig. Hva syns dere om debatten?

  1. Hei! Kunne du ha lagd et innlegg eller en video senere av dine favorittbøker og fortelle litt om hvorfor du liker de og i grove trekk hva de handler om? 🙂
   Trenger inspirasjon til bøker å lese!!

  2. Skulle hatt deg og Anniken inn i denne debatten også haha <3 Når Kristine blir stående "alene" på den ene siden på den måten hun gjorde er det mye lettere å fremstille meningene hennes som urelevante og ubegrunnet, når de på ingen måte er det. Helt enig i alt du sier.

  3. Det er veldig lett å ha det synet du har når du kan regnes som “privilegert” i denne sammenhengen. Ut fra samfunnets idealer regnes du som pen og vakker. Problemet jeg ser er at samfunnets ideal på hva som er vakkert og pent har blitt så lite mangfoldig. Du regnes bare som pen hvis du har liten nese, store lepper, ovalt ansikt, flat mage og store pupper. Hvis man ikke har dette finnes det muligheter for å fikse det, slik at man passer inn i samfunnets idealer og den malen som Kristine Gjelsvik snakker om. Det er ikke nok å se normal ut lenger. Selv skulle jeg gjerne ønske at jeg hadde mindre nese og større lepper, men jeg vil ikke bidra til å opprettholde oppfatningen om at det er det eneste som kan gjøre deg vakker. Grunnen til at jeg i det hele tatt har lyst til å endre ting ved meg selv stammer jo fra at samfunnet ser på store neser som stygge og hvis du har en så må du fikse den. Man ser jo aldri kjendiser eller influencere med store neser for ingen blir suksessfull dersom man ikke har et konvensjonelt pent ansikt og kropp. Jeg har heldigvis etter lang tid akseptert at jeg ser ut slik jeg gjør, og ser nå skjønnheten i mitt eget ansikt og kropp. Men det hadde vært så lett for meg å bare konformere meg til samfunnets idealer og bidratt til å opprettholde malen på hvordan det er ok å se ut. Jeg ønsker ikke å angripe folk som velger å ta plastiske operasjoner osv, jeg skulle bare ønske folk jobbet mer med seg selv før de valgte å ta slike valg, for jeg synes det leder samfunnet inn i en trist og ensidig tankegang med lite rom for mangfold!
   Beklager for antageligvis rotete kommentar, men håper du setter pris på litt innspill som går imot slik du selv tenker 🙂

  4. Oda: Ja, kanskje det, men jeg tror det er mange samfunnet gjerne vil kategorisere som “pene” som gjerne sliter like mye selv med selvbilde som de som er regnet som “mindre pene” Du kan slite utrolig hardt uansett hvordan du ser ut. Det vet jeg om ekstremt klare eksempler på. De vakreste menneskene du vet om kan for eksempel slite med spiseforstyrrelser. Så dette med å ha riktig mentalitet, er noe alle burde jobbe med uansett hvem de er føler jeg. Og det er sinnet ditt som gjør hele greien med kroppspress enten vanskelig eller lettere. Men hvem vet, kanskje jeg hadde hatt et annet syn om jeg hadde sett helt annerledes ut enn det jeg gjør. Det vet vi ikke men det er definitivt en interessant tanke.

   Setter veldig pris på innspillet ja!

  5. Helt enig med deg! Syntes det var dumt at Kristine ble litt “alene” i debatten, hadde vært gøy om noen andre bloggere som deg eller Anniken hadde deltatt i diskusjonen fordi dere er flinke til å reflektere og argumentere. Ble så glad når du lagde denne videoen for å vise flere synspunkter av slike “anklagelser” mot bloggverden.

  6. Hei Leandra, jeg liker hvordan du greier å reflektere rundt hva som egentlig er problemet og hva som er årsakene til dette samfunnsproblemet. Det at du ikke er partisan i denne debatten gjør deg til en av de stemmene som kan løfte sløret på dette problemet.
   I mine øyner er det Isabel Raad holder på med helt horribelt, egoistisk og direkte uklokt med tanke på den inflytelsen hun har, men hennes form for “ekstremisme” er heldigvis en outlier i bloggverden. På den andre siden har vi Ulrikke som har kommet som ett iskaldt pust inn i likestillings og rettighets debatten det siste året. Selv om jeg (og du) er enig med Ulrikke i mange av hennes ideer og underliggende filosofi er jeg nesten like redd hennes nøye gjennomtenkte ytringer som det jeg er for Isabells (unnskyld uttrykke) hjernedøde fjas.
   Grunnen er at ytterpunkter er sjeldent sunt, Ulrikke fremstår som blendet av egen filosofi og ett ønske om å hjelpe. Hun har glemt (eller aldri forstått) at når hun preacher om oasen hun ser i luftspeilingene har det også konsekvenser. Jeg er på generelt grunnlag i mot å forkynne utopia uansett hva din ideologi, bakgrunn, religion eller argumenter er, Dette fordi det er urealistisk og misvisende. Vi må jobbe med det vi kan, vi må ta de små stegene før vi kan hoppe de store, vi må forstå hva som er problemet før vi leiter etter løsningen. Håper du fortsatt henger med meg, jeg skal prøve å avslutte kort, hadde bare mye på hjerte 🙂
   Det at denne debatten handler om “normale” bloggere, og deres *udiskutable* innflytelse på kroppspress er i mine øyne ett helt feil fokus. Som sagt de er en enorm innflytelse på unge nordmenn, men å plassere de som en syndebukk for unge menneskers problemer blir bare feil. JA, Bloggerene fremmer et urealistisk perfekt liv, og JA mange vil strebe etter dette livet, og JA noen vil føle på kroppspress, og JA noen av de 50 000 nordmennene med spiseforstyrrelser har nok vært påvirket av bloggere. Jeg hater meg selv for å gjøre denne sammenligningen, men over 25% av VGS elever i Norge i dag er overvektig, og dødsfall relatert til fedme var 2400 i 2015. Så om du bruker Ulrikke sine argumenter mot henne: Påvirkningskraft – mange vil bli påvirket av at hun sier at sunne bloggere gir ett usunt kroppspress, eller at du ikke skal la deg påvirke av de som forkynner “sunne” liv. Jeg hater å gjøre denne tankerekken, og jeg ønsker egentlig ikke å sammenligne ytterpunktene, dette fordi all sykdom er unik og skal ikke representeres i nummer eller stilles opp mot hverandre, men jeg må spørre – hvilket synspunkt gjør egentlig mest skade? Jeg er redd vi beveger oss inn i et samfunn der vi som individer ikke skal krenkes, presses eller utsettes for avgjørelser som er vanskelige. Er dette ett sunt samfunn basert på fakta og naturlig organisering der vi mennesker lærer og utvikler oss, eller ett samfunn basert på enhvers rett til å ikke bli krenket? Jeg mener ikke ar vi er der helt enda, men vi beveger oss mot stupet. MEN nå masser jeg bare igjen, sorry.
   Så denne debatten skulle i mine øyne kun handle om to ting, utdanning og mental helse. Vi trenger åpenhet og forståelse rundt mental helse, med et fokus på forebygging og riktig samt effektiv behandling. Det andre vi trenger er almen forståelse av kropp, forskjeller, likheter, muligheter, fysisk helse og hva et sunt kroppsbilde innebærer. Dette kan vi kun få til igjennom forebyggende tiltak som FAKTABASERT utdanning, RIKTIG oppdragelse og et ståsted i midten av debatten, der du kan se klart begge veier uten kapitalistiske eller idealistiske skylapper på.
   Håper du står i midten neste år og kjemper faktaenes kamp i en verden fylt av meninger forkledd som fakta.

  7. Jeg blir så glad av å se denne videoen, for du sier det akkurat som om jeg skulle sagt det selv. Jeg er snart 17 år og også midt oppe i dette “kroppspresset”. Men jeg tenker at vi kan la være å skape dette presset for oss selv og andre ved å forstå at vi selv er bra nok. Og at det faktisk kan være greit å operere, dersom personen virkelig ønsker å endre på utseendet. Du er helt fantastisk og jeg håper mange flere er enige med det viktige du prøver å formidle! <3

  8. Hei. Du nevner youtubevideoer om psykologi som har gitt deg kunnskap til å utvikle deg (akseptere seg selv, unna andre, selvbilde osv.) Har du mulighet til å anbefale noen videoer du liker eller youtubere du følger med tanke på dette?Tusen takk!

  9. Jeg er så enig i alt du sier i denne videoen, Leandra! Du tenker på- og formidler deg på en klok og logisk måte, og du har den type forsåelse og innsikt som jeg skulle ønske alle virkelig hadde. Jeg skulle ønske flere fikk høre din stemme, du skulle vært med på den debatten du! 🙂 Du burde reise rundt i Norge og holde foredrag hehe ♥︎

  10. Syntes du er veldig reflektert og uttrykker gode meninger, men har baren liiten kommentar. Jeg er helt enig i at alle skal få lov til å legge ut bilder av kroppen sin uansett om du ser ut som en modell eller ikke, og forstår også at det å selge slike produkt er en god del av inntekten til bloggere. Men dette du sier med at heller ikke du og Kristine, som for mange regnes som et utseende-messig forbilde, alltid er fornøyd med dere selv og at det handler mye om hvordan man føler seg på innsiden. Jeg er veldig enig, men bloggere er ikke alltid så flink til å formulere akkurat dette. Jeg tror det hadde hjulpet mye med mer åpenhet og ærlighet rundt dette. Når du sier du ikke alltid er fornøyd med deg selv og at dette kommer fra innsiden, så kan du heller påvirke lesere til å skape et bedre selvbilde som kommer fra innsiden, men samtidig fortsette å reklamere for skjønnhetsprodukter tenker jeg. (Dette var ikke bare rettet mot deg som for øvrig har en nydelig og reflektert blogg men en kommentar i debatten du viderefører her)

  11. Anonym: Ja, er helt enig med deg. Er noe jeg virkelig skal gå inn for å bli enda flinkere med. Tror også det er veldig viktig og kan ha stor påvirkningskraft. Jeg har begynt å gjøre det mer enn før, og det ærligheten føles bra, spesielt når den kan få andre til å føle seg mindre alene. Tusen takk for kjempefint innspill!

  12. Du har så mange sanne og fine tanker rundt dette temaet! Inspirerende!
   Forresten, hvor er hettegenseren fra?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg