HORMONER

 •   

En ting som fascinerer meg mye er hormoner. De forskjellige hormonene som utløses når vi føler forskjellige følelser. Når vi er trist, stresset, glad, empatisk, euforisk, redd. At man føler disse følelsene på grunn av forskjellige hormoner utløses, igjen på grunn av ytre stimuli. Jeg syns det er så interessant at jeg kan sitte og lese side opp og side ned om hormonene, se Ted-Talks og andre informative videoer på YouTube om dem. Som om jeg har litt naturfag med meg selv. Så i dag vil jeg snakke litt om dem, og dele hva jeg har innsett om hormoner når det kommer til mental helse. For å gjøre det enkelt, kan én av to ting skje i hverdagen; vi kan oppleve ting som gir energi til hjernen. Og vi kan oppleve ting som tar energi fra hjernen. Altfor vanlig er det dessverre, at vi går rundt med slitne hoder. Trette sinn. Vi er mentalt utslitte… Men hvorfor skjer det? Og hvordan kan vi endre det? Jeg tror det er veldig viktig å ta tak i, og å gjøre noe med det. Å gi hverandre energi, istedenfor å tappe hverandre for det. Å utløse lykkehormoner fremfor stresshormoner har nemlig sååå mye å si, ikke bare for mental helse, men også fysisk helse. Det er direkte sunt og helsefremmende å være lykkelig.

Image and video hosting by TinyPic

Med en energirik hjerne kan vi fokusere oppmerksomheten vår, regulere følelser og ta smarte valg. Med en utslitt hjerne, blir vi fortere distraherte, vi reagerer impulsivt og vi tar ukloke valg. Så hva gir energi til hjernen? Det viser seg nemlig at tilhørighet, å bli inkludert, å bli akseptert og å føle seg som en del av noe utløser disse gode hormonene som gir oss livsgnist, livslyst og energi. Når mennesker har samtaler med hverandre, stiller hverandre spørsmål og tar på hverandre, skjer det noe i hjernen. Vi utløser et hormon som heter oksytosin. Jeg nevnte det i bursdagsinnlegget til lillebroren min. Og jeg fikk en kommentar som jeg tror syns det var rart at jeg nevnte et hormon som utløses mellom barn og mor under fødsel for å styrke båndet mellom dem. Men det er bare det første som står på wikipedia. Det er nemlig ikke bare da det utløses. Det er hormon som føles mer og mer fantastisk jo mer du utløser det. Jeg er ikke en veldig åpen person, så jeg føler det gjerne litt sjeldnere enn veldig åpne mennesker som liker å dele personlige ting. Men når jeg tør å snakke om følelsene mine, er sårbar og åpner meg, utløses dette hormonet utløses hos meg, om responsen jeg får, er riktig. Om personen jeg snakker med virkelig bryr seg om det jeg sier, stiller spørsmål ved det – da utløses det oksytosin i hjernen til begge parter. Et hormon som bidrar til en dypere forbindelse mellom to personer. Bånding. Oksytosin produserer tiltro. Man stoler mer på hverandre. 

Image and video hosting by TinyPic

Her er litt fakta om oksytosin hentet fra wikipediasiden:

– Oksytocin fremkaller følelser av tilfredshet, reduksjon i angst, og følelser av ro og trygghet.

– Oksytocin er veldig viktig for sosial interaksjon. Ved berøring av alle slag går oksytocin-nivået i blodet opp. Både den som berører og den som blir berørt skiller ut oksytocin, det er også en sammenheng mellom oksytocin-nivå og hvor mye man stoler på folk.

– I forskjellige adferdsøkonomiske ekperimenter har man vist at folk blir mer generøse etter å ha brukt en oksytocin-nesespray, og er villig til å gi mer penger enn placebo-gruppen under «ultimatum-spillet»

– I en studie fra Universitetet i Oslo fant man at etter å ha brukt en oksytocin-nesespray var studentene i ekperimentet flinkere til tolke andres følelser basert på ansiktsuttrykk (dette er såå fantastisk syns jeg og sier mye om oksytosin i forbindelse med empati)

– Lavt oksytocinnivå kan spille en rolle i autisme. Flere studier har vist at oksytocin reduserte repetitiv atferd, og økte evnen til å tolke andres følelser i personer med autisme

Image and video hosting by TinyPic

Så har vi et annet viktig hormon jeg vil snakke om! Når mennesker, eller pattedyr generelt, ser en mulighet, utløser vi dopamin. Dopamin er kilden til motivasjon, kreativitet og engasjement. Hvis du har mangel på disse følelsene, er det mangel på dopamin. Er det noe vi kan gjøre for å utløse dopamin i hverandres hjerner? Absolutt – å hjelpe hverandre å se muligheter og potensiale vi har. Mennesker elsker fremgang, vi føler oss fantastiske når vi blir bedre i noe. Når vi utvikler oss, og ting går fremover, og når vi oppnår noe. Når folk respekterer og verdsetter oss for dedikasjonen vår. Når folk gir oss oppgaver. Hvorfor nyter vi akkurat dette? Jo, fordi det tredje og siste hormonet jeg vil snakke om, nemlig serotonin, utløses i hjernen… Og hva skjer når serotonin utløses i hjernen? Vi føler oss uovervinnelige. Vi føler mestring og selvtillit. 

Visste dere at om et barn ikke blir tatt på i løpet av de første månedene etter det er født, kan bli veldig syk det dø? Det har en sammenheng med avvik i seratoninproduksjonen. Å hjelpe hverandre å utløse disse gode hormonene, er bokstaveligtalt livsviktig. Mangel på dem fører til mange psykiske lidelser som depresjon, angst, tvangslidelser, migrene, bipolar osv. Det er derfor for eksempel serotonin brukes i medisin mot slike lidelser.

Er det noe vi kan gjøre for å utløse disse hormonene i hverandres hjerner naturlig? Jaa.

Image and video hosting by TinyPic

Vi trenger ikke å være biologer, nevrologer eller psykologer for å utløse disse tre favoritthormonene mine hos hverandre ♥ Alle kan hjelpe hverandre. Bry seg om hverandre. Samarbeide om fremdrift og ta hensyn til hverandres ønsker. Stille spørsmål og være interessert. Utløse disse mirakuløse og livsviktige hormonene hos hverandre og dermed gi energi til det mest fantastiske organet i kroppen, hjernen.

Her er et eksempel for å sette ting i perspektiv. Hvis jeg er med en venn på kafé, og jeg forteller en historie. Noe som betyr mye for meg. Noe jeg deler fordi jeg stoler på denne personen og vil dele følelsene mine med dem. La oss si han eller hun da responderer med en historie som skal overgå min. Begynner å snakke om seg selv, eller bytter tema til noe annet som interesserer han/henne mer. Når vi får slike responser føler vi oss nedkjempet, lite verdsatt, ikke forstått, som om vi ikke er viktig eller verdt bryet. Når du da forlater deres selskap, er hjernen din sliten. Du er tappet for energi og det vil være et veldig merkbart mangel på noen av disse hormonene jeg har snakket om.

Om derimot responsen fra vennen din hadde vært noe som “hvordan fikk det deg til å føle deg?”, og du velter ut med dine innerste følelser, enten de er positive eller negative. Og du ser at de bryr seg og er interessert i følelseslivet ditt – da forlater du deres selskap, med enda mer energi enn du hadde da du først møtte dem. Du føler deg både lettere og gladere, som en naturlig rus – takket være disse hormonene som utløses når sosiale interaksjoner er forståelsesfulle, meningsfulle, med gode intensjoner og masse kjærlighet. Hjernen din har fått tilført energi, og du er nå enda mer klar for å gjøre gode valg, fokusere oppmerksomheten din og regulere følelsene dine. 

Er det noen som kan kjenne seg igjen i dette eksempelet, og har opplevd å reagere slik på disse to forskjellige type responsene man kan få?

Image and video hosting by TinyPic

Gi hverandre energi, folkens. Det er så viktig i dag når mangelen på gode hormoner, og antallet mennesker med psykiske lidelser er høyere enn noensinne. Det har en sammenheng. Og muligheten til å bekjempe det, for oss selv og de rundt oss, ligger i våre hender. Vi kan være uovervinnelige, men ikke alene. Strekk dere ut. Del noe som er utenkelig å dele. Dette innlegget er på en måte en beskjed til meg selv også, om å legge vekk masken som stenger for strømmen av lykkehormonene. Ingenting er mer terapeutisk og energigivende for hjernen den kommende tiden enn etter det. Resultatet er flere motiverte mennesker med klare hoder, og en større sannsynlighet å realisere seg selv og leve lykkelige liv.

Bilden er tatt av Vilde Wathne, @photo_byv på Instagram ♥

  1. Endokrinologi er veldig komplisert og fasinerende. Er mange foredrag om slikt rundt i byen, bedre enn youtube og TED talks. Begynn å studere! Det er en helt annen verden man går glipp av om man ikke studerer naturvitenskap.

  2. Molekylærbiologi student: Ååh, det er absolutt noe som hadde interessert meg. Har nok allerede valgt studier til høsten men dette virker også så gøy og fascinerende å gå ordentlig i dybden på det. Misunner deg.

  3. Veldig bra innlegg, dette fascinerer meg virkelig. Men det blir litt feil å påstå at antallet mennesket med psykiske lidelser er høyere en noen sinne, det er ikke noe som er påvist. Derimot blir mennesker med psykiske lidelser i større grad fanget opp og får mer hjelp en før. Men jeg ser hvor du kommer fra, og det er lett å tenke slik.

  4. Veldig fascinerende er det, har om det nå 🙂 Og tenk at f.eks. en liten ert (hypofysen, en av de endokrine kjertlene) styrer så mye! Har sett den.. utrolig fascinerende. Spent på hva du skal studere!

  5. Så fint at du skriver litt om dette, det er noe veldig mange fler burde tenke mer på.
   Visste du forresten at de 7 chakraene de snakker om i yoga og vedisk tradisjon korresponderer med de 7 viktigste kjertlene i det endokrine system? Det kan se ut til at de gamle inderne hadde en metode for å bruke sinnet sitt til å regulere hormonbalansen. Kanskje vi har noe å lære av dem?

  6. Wow så spennende å lese om! Har psykologi som valgfag på skolen og du lærte meg nesten mer enn psykologiboka 😛 Du er utrolig dyktig, bloggen din er så ekte, lærerik og interessant! <3

  7. Jeg ELSKER når du skriver innlegg som dette!! <3 Jeg elsker hele bloggen din generelt også, for du skriver så interessant, ærlig og dypt, og passe lange tekster. I tillegg liker jeg at du har så fin variasjon i innleggene dine, fordi du skriver om alt fra sminke, kropp, filosofi, samfunn, mat, hverdagen osv osv. Det virker som at du skriver om akkurat det du føler for, fortsett å gjør det! <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg