BØKENE JEG LESTE I 2017 – DEL 1

Et av nyttårsforsettene mine for 2017 var å lese minst 5 bøker. Jeg skrev på slutten av året at jeg hadde klart å lese rundt 10! Jeg tror det ble 12 for å være eksakt, hvis jeg ikke har glemt noen… En del spurte da om jeg kunne lage en liten liste over bøkene jeg leste i 2017, og det syns jeg var en veldig god idé! Så her kommer den. Jeg må bare tenke så det knaker, og se om jeg husker alle, hehe. Jeg kommer til å skrive litt om hver av de, og skrive litt mer om de jeg har elsket. Fordi det kanskje blir litt mye tekst å skrive om så mange bøker har jeg delt innlegget opp i to deler. Så her kommer, i kronologisk rekkefølge, de 6 første bøkene jeg leste i fjor!

(Det står et hjerte bakom tittelen på mine aller største favoritter ♥)

Mengele Zoo – Gert Nygårdshaug
Dette var den første boken jeg leste i år, og den hadde et tema som er ganske sårt for meg og mange andre natur- og miljøelskere. Den handler nemlig om en gutt som bor i en regnskog som blir kuttet ned av et stort selskap. Det er ingenting han og stammen kan gjøre med det. Så vi følger videre veien hans mot å ta hevn mot disse menneskene, og det er helt rått. Jeg likte den bedre og bedre jo lengre jeg kom i boken. 1984 – George Orwell ♥
Åh, kjære vakre vene, hvor skal jeg begynne? Denne mørke boken sitter som støpt i meg. Jeg brukte den til særemnet mitt og sammenlignet den med The Hunger Games faktisk. Gammel favoritt. Problemstilingen min var: Hva er forskjellen på måten myndighetene kontrollerer innbyggerne sine på i de to romanene? Både norsklæreren min og jeg var fornøyd med den. Jeg kom frem til at i 1984, blir innbyggerne kontrollert gjennom mer subtile, ikke-synlige måter som hjernevasking, propaganda og overvåking, mens i THG er det mer synlig undertrykking, vold, og innbyggerne er faktisk klar over at de blir holdt nede, i motsetning til i 1984. Det er en gammel bok, skrevet rett etter andre verdenskrig som en fremtidsroman, om hvordan forfatteren trodde verden kom til å se ut i 1984. Det hele minner om et nazi- og kommunistregime med null toleranse for personlig frihet eller selvstendig tenkning. Jeg elsker opprør mot idiotiske regler og styremåter, så denne boken var som skapt for meg. Pluss den er utrolig deilig å bare ha lest, fordi den er så relevant i mange sammenhenger og intellektuelle, samfunnskritiske samtaler i dag. Kanskje en av de mest kjente bøkene i verden. Jeg fikk forresten 6 på muntlig! Kunne fortapt meg i og snakket om den i timesvis.

Image and video hosting by TinyPic

Sult – Knut Hamsun ♥
Enda en mørk og dyster bok, haha. Liker disse har jeg funnet ut. Klarer ikke helt å sette fingen på hvorfor jeg slukte denne boken slik jeg gjorde. Den har ingen oppbygging, ingen spenningstopp, men den er sååå elskverdig selvom. Jeg ble mer og mer glad i gammelnorsken – for et vakkert, innholdsrikt og morsomt språk. Begynte nesten å tenke på gammelnorsk selv da jeg leste den. Usedvanlig velformulerte, formelle, rare men samtidig på en måte relaterbare setninger? Uff, fikk lyst til å lese mer Knut Hamsun nå. Føler liksom at jeg kjenner han og hans innerste, personlige tanker og særheter, og jeg vil bli enda bedre kjent med han. 

Tusen strålende soler – Khaled Hosseini
Dette var en skikkelig god bok. Den handler om en jente som blir tvangsgiftet og finner seg selv i et forferdelig forhold, samtidig som de store forandringene skjer i Afghanistan på slutten av 1900-tallet. Du lærer masse historisk, og får et godt og vondt innblikk i livet til en kvinne som lever under psykisk og fysisk misbruk og null frihet over seg selv.

Image and video hosting by TinyPic

To Kill a Mockingbird – Harper Lee
Jeg var fast bestemt på å lese flere klassikere i år! Så da stod så klart denne også på listen. Det som var så fint med denne boken, var perspektivet det ble skrevet fra. Det er liksom gjennom en liten jente sine øyne i sørstatene i USA da rasisme hadde ganske stor innflytelse på lov og rett. Jeg får frysninger av å tenke på hvor fin faren, Atticus er. Han er advokat og skal beskytte en svart mann i en rettsak, noe som ikke akkurat lager et lett liv for han og familien hans. For meg handlet den veldig mye om uskyldighet, godhet og å følge sin indre moral, på bekostning av hva alle andre måtte syntes. 


Hettegenser her

Alexander den store, Skjebnens Sønn – Valerio Massimo Manfredi
Jeg elsker historie, og særlig gammel historie. Denne boken viser begynnelsen på livet til Alexander den Store, erobreren, hvor blant annet læreren hans Aristoteles er med <3 Det er homofili, orgyer, (som var helt vanlig på den tiden) alkohol, krig, kjærlighet, kunnskap og intriger. Også veldig fascinerende med et innblikk i hvordan livet var 300 f.kr. Det ble dog litt for mye krig- og strategisnakk for meg innimellom. Men er så klart glad for å ha lest den. Det er første boken i en trilogi, og jeg vil lese resten, men har et par andre bøker på listen min først.

Har dere lest noen av disse? Har dere eventuelt noen bøker å anbefale meg basert på hva jeg tilsynelatende liker å lese om? 🙂

21 kommentarer
  1. Hvis det er Knut Hamsun du er ute etter så mener jeg å huske at Pan er ganske bra, vi måtte lese den på ungdomsskolen, og husker at jeg var den eneste i klassen som faktisk nøt det. – Husker ikke om det var på din blogg jeg foreslo bøkene til Jo Nesbø? De er ganske dystre, og ikke minst spennende! Panserhjerte og snømannen er favorittene mine til nå 🙂

  2. kaffeslabb: Jaa, Pan kan virkelig nytes. Jeg har faktisk ikke lest noen av Jo Nesbø enda, da jeg egentlig ikke er noe særlig fan av krim… Men jeg har jo hørt så utrolig mye bra om dem, og tviler egentlig ikke på at jeg kanskje hadde likt han. Så jeg tror faktisk jeg skal ha som mål å lese i det minste én bok av han i år!

  3. Anbefaler å lese «Om mus og menn» av John Steinbeck hvis du ønsker å lese flere klassikere. Den er veldig fin, og i tillegg er den kort (så er ikke så Vanskelig å komme seg gjennom hvis du ikke liker den).

  4. Har du lest The Great Gatsby og Fluenes herre? Det er to klassikere som jeg virkelig anbefaler 🙂 ps, fluenes herre er mørk, hehe

  5. Voksent utvalg! Jeg har bare lest 1984 og deler av Mengele Zoo av disse. Sult har stått på leselisten min lenge, men jeg har ikke kommet så langt enda.
   Har du lest noe av Hermann Hesse? Jeg vil gjerne anbefale Siddhartha, Steppeulven og Glassperlespillet (eller Magister Ludi som den noen ganger kalles) av Hesse. Tror det kan være noe for deg 🙂
   Kom du deg gjennom Atlas Shrugged? Hva syns du om den? Så vidt meg bekjent er det stort sett i ganske høyreorienterte kretser at Ayn Rand trekkes frem, mens du virker litt mer venstreorientert? Mulig jeg tar feil 🙂

  6. Han beskriver alt så sjukt bra, jeg har aldri vært noen fan av krim selv – eller det å lese bøker generelt. Men han har virkelig fanget leselysten opp til flere ganger!

  7. Du burde laste ned en app som heter Goodreads. Det er som imdb bare for bøker. Der kan du legge til bøker i “want to read” og en egen liste over bøker du har lest. Så og si alle bøker i verden fins der. Den er veldig kjekk å ha!

  8. Anbefaler virkelig flere av bøkene til Khaled Hosseini, som drageløperen + og fjellene ga gjenlyd.
   Leser nå også i en bok som heter “Sapiens – en kort historie om menneskeheten”, som jeg liker veldig godt! Utrolig lærerik!

  9. Stig Matisert: Nei, aldri lest noe av Hesse, men søkte han opp noe og absolutt noe jeg kunne lest. Tenkte å begynne på Atlas Shrugged etter den jeg leser nå. Klarer eller liker egentlig ikke å merke meg selv som høyre- eller venstreorientert faktisk. Men du ville vel kanskje tenkt på meg som mer høyreoritntert, selvom det blir helt feil å si at jeg er konservativ, men også feil å si sosialistisk.

  10. Brukte tusen strålende soler til særemnet mitt nå i høst, og den gikk rett inn i hjertet mitt. To kill a mockingbird måtte jeg også lese gjennom et skoleprosjekt i fjor og den var også helt nydelig, helt enig i det du sier om Atticus. 1984 hørtes utrolig spennende ut, kanskje jeg skal prøve den i år. Skal begynne på drageløperen nå ettersom at jeg likte førstnevnte så godt 🙂

  11. Hei!
   Leste du boken 1984 på norsk eller engelsk? Og om du leste den på engelsk; var språket enkelt å forstå?

  Legg igjen en kommentar

Siste innlegg