Min mening om det norske skolesystemet

adlink

Wiiii, da var 2 av 4 eksamen unnagjort og det føles så DIGG. Norsk hovedmål er i boks og oppgavene kunne ikke klaffet bedre med meg i dag. I kortsvarsoppgaven skulle vi analysere et moderne dikt. Modernisme, fremmedgjøring, undring, individualisme og menneskets indre sjeleliv er noe som jeg begeistrer meg for herfra til astroidebelte mellom Mars og Jupiter, samtidig som det gir meg gode doser eksistensiell angst også, heheh. Jeg fikk heldgivis sjansen til å blande inn modernismekunnskaper i langssvarsoppgaven også. Jeg valgte oppgaven hvor vi skulle sammenligne et utdrag fra Henrik Ibsens “Et dukkehjem” og et utdrag fra “Skam” hvor det foregikk en samtale mellom Noora og William, hvor Noora prøvde å overbevise William om å ikke dra fra henne og reise til London. Husker dere? Vi skulle se begge tekstene i kulturhistorisk sammenheng og vise kunnskaper om de forskjellige tidsepokene de levde i.


Hvit strandtopp her

Jeg syns egentlig dette er et interessant tema å ta opp på bloggen min, og jeg har egentlig aldri delt noe jeg har skrevet i en skoleoppgave her før. Mest fordi jeg tror det hadde blitt for akademisk, formelt og kjedelig for lesegruppen min. Men også fordi det er sykt skummelt og jeg føler meg litt sårbar når jeg deler noe sånt?? Det er jo bare ment for sensor sine øyne. Jeg er anonym og kan egentlig skrive hva jeg vil uten direkte kritikk eller tilbakemelding fra hele Norge… Men nå er det jo faktisk snakk om Skam her, haha, og jeg har lyst til å dele en av de mest interessante obersvasjonene jeg gjorde av Nora i Ibsens “Et dukkehjem” og Noora i “Skam”. Det er egentlig et tema jeg kunne tatt opp på bloggen utenom også. Her er et lite utrag fra oppgaven min, endret litt på av plagiatmessige grunner:

“Nora fra “Et Dukkehjem” virker overbevist om hva hun vil. Nemlig å være et sterkt og fritt menneske løsrevet fra kvinnerollens forventninger og sin ektemanns krav. Livets forutbestemte og klare retningslinjer i form av jobb, kjønnsroller, religiøs tro og familieliv var så godt som selvsagte på 1870-tallet. Å frigjøre seg selv fra dette, oppstod som en motreaksjon på de tradisjonelle mønstrene som preget livet på denne tiden. Noora fra “Skam” derimot, lever i en tid som er et resultat av 18- og 1900-tallets kamp for kvinnefrigjøring, og finner seg selv i en tilværelse så fri, ja, nesten fortapt, at hun ønsker noe å lene seg på, en kjæreste. Det virker som om hun forsøker å klamre seg til noe stabilt fordi hun har mangel på klare og definerte svar i livet sitt, noe som oppleves av samtlige ungdommer i dette århundre.”

Jeg må faktisk være irriterende med dere nå, for jeg vet så mange er uenig med meg – men jeg så ufattelig glad og takknemlig for skolen. De to siste årene med norsk på videregående har vært noen av de mest givende og intellektuelle timene i mine 13 år på skolegang. Det samme kan sies for samtlige andre fag også. (Kremt, historie og filosofi) Og jeg vet det er superpopulært å trashe skolesystemet i Norge ogsånn, men for meg hadde det vært å lyge. Jeg vil oppfordre alle til å i hvertfall prøve å ha en positiv og åpen innstilling til skolen. Det er i hvertfall den som i enorm grad har formet meg til den jeg er, fargelagt personligheten min og matet nysgjerrigheten min. Kunnskap om forskjellige ting er det som gjør mennesker til den de er, og skolen har gitt meg et perfekt grunnlag til å søke videre kunnskap i det som har oppslukt meg mest, slik at jeg kan videreutvikle meg til det mennesket jeg vil bli. Jeg er så takknenmlig. Og det er så mange lærere som fortjener verdens største takk og klem. De har virkelig en av de mest essensielle jobbene i verden. De bærer fremtiden på sine skuldre.

Jeg koser meg når jeg skriver eksamensbesvarelser, og gleder meg over å kunne vise fram alt det nye jeg har lært den siste tiden – ting som jeg ikke hadde peiling på bare for noen få år, til og med måneder siden. Hvor fint er ikke det å tenke på? Hvor mye vi har vokst på grunn av skolen?

Nå har jeg en uke skolefri før det braker løs med historie- og filosofieksamen neste fredag. Det blir spennende, og det nærmer seg slutten! I dag skal Anna og jeg feire at det gikk bra på eksamen og gå ut å spise. Feire det som feires kan sier nå jeg. Skulle til å skrive god helg, for jeg har litt helgefølelse nå, men jeg ønsker dere alle i hvertfall en superfin onsdag!

12 kommentarer
    1. Jeg kan ikke snakke for andre, men jeg tror egentlig at de fleste ungdommer idag setter pris på tilbudet om skolegang og det norske skolesystemet. -Vi går jo tross alt frivillig på vgs (selv om det sikkert også finnes de som føler seg indirekte presset til å gå på vgs fordi man vil gjøre som “alle andre”), og mange fortsetter utdanningen sin også etter videregående. Jeg tror at det er lett å være skolelei i hverdagen, når mangel på søvn og et lass av vurderinger og forventninger henger over skuldrene på en, og at det er denne misnøyen som ofte kan komme til uttrykk, men at de aller fleste verdsetter skolen på et overordnet plan. Slik er det hvert fall for meg i blant, men når alt kommer til alt er jeg utrolig takknemlig for de mulighetene som skole og utdanning tilbyr, og jeg gleder meg enormt til å begynne med studier til høsten 🙂

    2. Helt enig!:)
      Jeg valgte den oppgaven der man skulle tolke og sammenligne to dikt om krig. Synes det var veldig greie oppgaver:)

    3. Hadde selv eksamen i dag og tenkte at du kom til å skrive om det på bloggen med engang jeg leste oppgaven haha! Valge den selv , men føler min er helt elendig i forhold til din , du er så flink!

    4. Heiii, den oppgaven valgte jeg også – og det var jo bare kos å skrive 😍 Er egentlig enig i det du sier, men tror lærerne spiller en superviktig rolle når det gjelder å vekke interesser hos elever. For min del har norskfaget vært dørgende kjedelig og ikke gitt meg noe som helst – og jeg skylder på læreren for det. Selvfølgelig kan jo jeg takke meg selv for å ikke ha fulgt med i norsk de siste 3 årene, men jeg har ikke sett poenget da læreren så vidt har vært tilstede. Gode lærere er SUPERVIKTIG, og det ser jeg spesielt i engelsk litteratur. Der har jeg hatt en såå givende lærer som har vært interessert i å lære bort og få ut det beste av elevene – og det er så viktig det! Er ikke så ofte jeg kommenterer, men dette er som sagt veldig viktig, og jeg fikk lyst til å rose den flotte lærerinna som absolutt ikke kommer til å se det haha!
      Når jeg først kommenterer må jeg bare gi et kompliment til deg også. Er innom her et par ganger i uka, og møter alltid spennende lesestoff og inspirerende bilder. Blir i sikkelig godt humør av deg – du virker i allefall som en veldig hyggelig og reflektert dame. Heia deg! 💥

    5. Ville bare si at du misinformerer veldig når du påstår at Norge “diltet etter resten av vesten” ved å ratifisere grunnlov i 1814. Den første liberalske grunnloven var ratifisert av USA kun 24 år før, og bare Frankrike hadde ratifisert en grunnlov i mellomtiden (og vi vet jo alle hvordan det endte i terror og massakre kun måneder etter den var signert). Tvert i mot var Norge på frontlinjene av vestlig demokratisk liberalistisk bevegelse med en grunnlov som etablerte at makten tilhører folket. Ett par tiår senere var vi det første Europeiske landet med universal stemmerett, og før det den første og en av de eneste nasjon-statene som har klart å bli uavhengig uten å ty til vold. Ikke noe dilting etter med andre ord. Ville bare du skulle vite:)

    6. ^ Norge var også et av de første landene i verden som praktiserte kvinnelig stemmerett

    7. Jeg tror mange ikke liker tanken på skolen siden de ikke ser det samme som du ser, de ser enda en vurdering de ser en eksamen i enden av tunnelen. Jeg deler ditt syn på skole, men jeg tror det norske skolesystemet ikke alltid er så opptatt av det som faktisk er viktigst, men heller et konstant jag etter “dette må du kunne til eksamen”. For mange lærere er eksamen det viktigste og kanskje det er det men å alltid strekke seg etter en en mulig eksamens situasjon og ikke etter å øke kompentanse og kunnskapen. Det jeg mener ødelegger skolesystemet
      (Det er ikke alle lærere som jager etter eksamen men noen)

    8. KJMEPE god blogg du har.
      Det er veldig fint for dem som setter stor pris på skolen og gleder seg til å møte opp hver dag. Dessverre stemmer det som Leandra sier, og det er også derfor de kom med den kjempe strenge fravers prosenten, nettopp fordi det var for mye skulking generelt.
      Sammenligner vi oss med skoleelever fra fattige land, så ser man tydelig hun prøver å si.
      Jeg gleder meg til neste innlegg 🙂

    9. Du, nå vil du trolig få plagiat. De som retter eksamen har bare kandidatnummer å gå etter – og skal ikke kunne identifisere dere. Håper du har en snill sensor som ser gjennom fingrene på dette!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg